Wat zijn hoogsensitieve kinderen en hoe kun je ze ondersteunen?

Hoogsensitieve kinderen beleven alles wat er om hen heen gebeurt intenser dan andere kinderen. Ze schrikken sneller, zijn sneller geïrriteerd en kunnen zich extreem druk maken over details die een ander niet eens opmerkt. Ze winden zich bv. op als iets niet precies gaat zoals het hoort te gaan en hebben soms hele rituelen die afgewerkt moeten worden. Ze proberen op die manier grip te krijgen op de wereld die hen overweldigt. Ze hebben meestal een diep gevoelsleven voor hun leeftijd, zijn zich scherper bewust van emoties en gevoelens van anderen, kunnen op jonge leeftijd denken over levensvragen en hebben vaak een sterke fantasie. Algemeen kun je zeggen dat deze kinderen hierdoor sneller en heftiger overprikkeld raken door alles wat er op hen af komt, thuis of elders.

Kinderen reageren verschillend op overprikkeld zijn. Sommige reageren heftig emotioneel, theatraal of agressief. Anderen klappen dicht en kunnen niets meer (verlegen, geremd). Weer anderen lijken juist continu de overprikkeling op te zoeken waardoor ze slordig, rusteloos en chaotisch worden. Over het algemeen zijn hoogsensitieve kinderen sneller angstig. Vooral als zij overprikkeld zijn, kunnen ze volledig blokkeren of zelfs paniekerig worden. Vooral als ze schrikken. Echter, als het kind voldoende grip op de ‘enge’ situatie heeft of zich gesteund weet door de omgeving, verdwijnen hun angsten meestal.

 

Daarnaast hebben hoogsensitieve kinderen vaak een probleem met aandacht. Ze zijn snel afgeleid. Doordat ze heel veel dingen opmerken, is het moeilijk kiezen wat hun aandacht krijgt. Ze zijn vaak in gedachten met zoveel dingen tegelijk bezig waardoor hetgeen ze aan het doen zijn niet af komt. Het is echter niet altijd het geval, ze kunnen op andere momenten juist extreem geconcentreerd met iets bezig zijn. Ze hebben dan ook geen concentratiestoornis maar alleen veel moeite de aandacht te verdelen en daarbij prioriteiten te stellen. Ze hebben daardoor een (te) laag werktempo op school of worden (te) dromerig genoemd. Ze hebben meestal een rijke fantasie waarin ze helemaal kunnen opgaan, ze zijn als het ware ook afgeleid door hun innerlijke wereld.

BOEI-Limburg biedt voor deze kinderen de groepstraining ‘ik ben oké’ aan. Ook voor een individueel traject kunt u bij BOEI-Limburg terecht. Daarnaast krijgen ouders handvatten hoe om te gaan met bepaalde gebeurtenissen en hoe te reageren op bepaald gedrag.

Voor meer informatie over de training kunt u terecht op http://boei-limburg.nl/diensten-boei-limburg/trainingscentrum/sensitief-ontspanning/94-ik-ben-oke of contact opnemen met de administratie via 077-3523883.